Bosch a înregistrat vânzări de ordinul miliardelor cu Industria 4.0

Industria 4.0 a devenit în mod evident o parte importantă într-o fabrică: în ultimii patru ani, Bosch a înregistrat vânzări de peste 1,5 miliarde de euro cu aplicaţiile de Industrie 4.0.

Începând cu 2022, Bosch plănuieşte să genereze vânzări anuale de peste un miliard de euro cu Industria 4.0. Compania a prezentat fabrica viitorului la târgul de la Hanovra: autovehiculele de transport autonome livrează componente către spaţii de lucru digitale, soluţiile robotice sprijină lucrătorii în producţie, iar controlul calităţii este realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA). Datorită tehnologiei 5G, comunicarea între maşini şi sisteme are loc fără probleme şi aproape în timp real. Bosch transformă o viziune în realitate.

Industria 4.0 sporeşte competitivitatea

Bosch a recunoscut de timpuriu potenţialul Industriei 4.0: compania a început să conecteze producţia şi logistica în 2012. Această strategie sporeşte competitivitatea, iar sectorul Tehnologie Industrială Bosch cunoaşte o dezvoltare puternică: conform cifrelor preliminare, acesta a înregistrat anul trecut o creştere de 8,9 procente. După ajustarea în funcţie de fluctuaţiile cursului de schimb valutar, creşterea a fost de 11 procente. Vânzările au crescut până la 7,4 miliarde de euro.

bosch
Sursa foto: Bosch

„Industria 4.0 aduce multe beneficii. Soluţiile digitale şi conectate sporesc eficienţa, flexibilitatea şi productivitatea fabricilor”, spune membrul în Consiliul de Administraţie Bosch Rolf Najork, care supraveghează evoluţia acestui sector de activitate.

Proiectele Bosch confirmă acest lucru. De exemplu, fabrica Bosch din Blaichach, din sudul Germaniei, a introdus tehnologii moderne de producţie care au crescut volumele de sisteme ABS şi ESP cu 200 de procente în doar şase ani – fără o extindere a capacităţii sau achiziţii noi.

Bosch intră pe piaţa de intralogistică cu sisteme de transport autonome

La ce este bun un grad ridicat de automatizare a producţiei, dacă materialele nu ajung la timp şi în cantităţile necesare la linia de producţie?

„Dacă vrei ca ideea fabricii viitorului să prindă contur, vei vedea că diferenţele dispar, iar producţia şi logistica trebuie gândite ca un singur element. Este singurul mod prin care Industria 4.0 poate avea şanse de reuşită în practică”, arată Najork.

În cadrul târgului de la Hanovra, Bosch Rexroth prezintă ActiveShuttle: acest vehicul de transport autonom cară materialele de la depozit până la locul exact de pe linia de producţie.

bosch
Sursa foto: Bosch

O platformă integrată facilitează încărcarea şi descărcarea autonomă, astfel încât lucrătorii nu trebuie să mişte un deget. Echipat cu scanere laser, ActiveShuttle îşi găseşte singur drumul, recunoaşte alte vehicule şi oameni – şi poate chiar învăţa: sistemul de transport îşi creează propria hartă a locaţiei şi o actualizează în mod continuu.

Software-ul creează baza Industriei 4.0

Cei trei stâlpi ai succesului în fabrica viitorului sunt oamenii, utilajele şi datele. Pentru a se asigura că lucrează împreună în mod armonios, au nevoie de un software inteligent.
„Industria 4.0 nu poate exista fără software. Prin divizia noastră de Industrie Conectată Bosch, ne consolidăm poziţia de lider în aplicaţii de Industrie 4.0 şi reunim expertiza în materie de software şi servicii sub numele Nexeed”, a menţionat Dr. Stefan Aßmann, directorul diviziei Industrie Conectată Bosch.

Această divizie îi ajută pe clienţii companiei să monitorizeze transporturile, să fabrice produse rapid şi eficient şi să livreze aceste produse la timp şi în siguranţă. De exemplu: utilizând Nexeed Track and Trace, marfa însăşi transmite informaţii cu privire la locul unde se află, temperatură şi vibraţii. Prin urmare, experţii în logistică pot monitoriza în permanenţă starea mărfii şi stabili dacă bunurile vor ajunge la timp.

Inteligenţa artificială este o tehnologie esenţială pentru viitor

Cu ajutorul inteligenţei artificiale, utilajele pot învăţa cum să acţioneze inteligent şi să anticipeze. Acest lucru are un potenţial uriaş, deoarece utilajele îi eliberează pe oameni de sarcinile dificile, care necesită mult timp.

„Bosch consideră că inteligenţa artificială reprezintă o tehnologie cheie. Obiectivul nostru este ca, până la mijlocul deceniului următor, toate produsele noastre să fie echipate cu inteligenţă artificială sau ca inteligenţa artificială să contribuie la dezvoltarea şi fabricarea acestora”, spune Najork.

bosch
Sursa foto: Bosch

Pentru a îndeplini acest obiectiv, Bosch se concentrează pe inteligenţa artificială sigură, solidă şi explicabilă. La târgul de la Hanovra, Bosch a prezentat ViPAS, un sistem de control vizual al calităţii bazat pe inteligenţa artificială. Echipat cu un braţ de prindere, cameră video de ultimă generaţie şi software inteligent, sistemul este simplu şi uşor de utilizat. În cadrul unui proiect pilot desfăşurat la fabrica Bosch din Nürnberg, ViPAS a finalizat 12.000 de proceduri de testare cu o rată de succes de 99,9 procente. Acest lucru înseamnă că ViPAS a stabilit dacă piesele sunt „în regulă” sau „nu sunt în regulă” cu o precizie aproape maximă. Următorul pas este rafinarea tehnologiei ViPAS la nivel intern, pentru a pregăti folosirea acesteia în diferite fabrici.

5G accelerează Industria 4.0

Noul standard de comunicaţii mobile 5G joacă un rol esenţial în multe aplicaţii ale Industriei 4.0. 5G transmite date cu o viteză de până la 100 de ori mai mare faţă de standardul precedent. Nivelul de fiabilitate a crescut, în timp ce întârzierile la transmiterea datelor s-au redus la minim.

„5G va reprezenta sistemul nervos central al fabricii viitorului”, estimează Andreas Müller, cercetător Bosch şi preşedintele Alianţei 5G pentru Industrii Conectate şi Automatizare (5G-ACIA).

Pentru a contura de la început noul standard pentru comunicaţii mobile astfel încât să se alinieze nevoilor viitoare ale industriei, Bosch a preluat şefia organizaţiei înfiinţate în 2018. Până în prezent, iniţiativa a reunit peste 40 de companii şi instituţii de cercetare din toată lumea. Bosch intenţionează să testeze tehnologia 5G în fabricile proprii până la finalul acestui an.

În cadrul târgului de la Hanovra, Bosch s-a alăturat partenerilor săi Nokia, Qualcomm şi BigRep pentru a prezenta avantajele noului standard. În acest sens, companiile vor conecta pentru prima oară o imprimantă 3D cu ajutorul tehnologiei 5G. Prin aceasta, unele elemente de comandă integrate în mod normal în dispozitiv vor fi preluate de un cloud de producţie local. Dispozitivele prevăzute cu această funcţie sunt mai uşor de întreţinut, cu costuri reduse.

 

CITEŞTE ŞI:

Aprovizionarea cu nichel produce îngrijorare în industria bateriilor

7 surse de finanţare UE pentru cercetare şi producţie în sectorul bateriilor

Daimler extinde producţia bateriilor pentru maşini electrice

 

Adaugati comentariu